A szilvás gombóc egy olyan desszert ami nagyon finom de
viszont aminek elkészitése nem egy
egyszerű feladat.
Hozzávalók:
kb. 20 - 25 darab szilva
½ kg burgonya
½ liszt
2 tojás
1 evőkanál zsír
1 csipetnyi só
150 gr cukor
1 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál olaj
200 gr zsemlemorzsa
Elkészítése:
A szilvákat jól megmossuk majd kimagozzuk.
A héjában megfőtt és megpucolt burgonyát, burgonyatörőn áttörjük (ha nincs törő
akkor reszelőn lereszeljük). Hozzáadjuk a lisztet, tojást, zsírt, sót majd
ezeket az alapanyagokat jól összegyúrjuk.
Az összegyúrt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Az egyik negyedet a nyújtódeszkán
kb 1 cm vastagra kinyújtjuk majd egyenlő kockákra vágjuk (4 - 5 kocka).
Mindegyik kockába teszünk egy egy
szilvát és gombóccá formáljuk. Ugyanezt a műveletet megismételjűk a többi
tésztával is. Az így elkészített gombócokat forró vízbe tesszük és kb. 20
percig főzzük. Amig ezek főnek egy evőkanál olajon barnára pirítjuk a
zsemlemorzsát. A megfőtt gombocokat a megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tálaláskor
bőségesen megszorjuk őket fahéjas cukorral.
Szilva helyett tölteléknek sárgabarackot is lehet használni.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése