2012. július 17., kedd

Franciasaláta

avagy Salate de boeuf.

Világszerte nagyon sok vendéglőben kínálják már a vendégeknek a „Böf saláta” néven ismert előételt,  amely a fantaszikus ízvilága miatt nagyon nagy hírnévre tett szert. Ez a franciasaláta is egy olyan előétel amit többféle képpen készíthetünk el. Azt mondják, hogy marhahússal az eredeti, de ugyanolyan finom csirkehússal vagy akár vadhússal is,  de véleményem szerint a legfinomabb  sertés nyelvvel.  


Hozzávalók:
7-8 szál sárgarépa
kb. 4 szál zöld petrezselyen
½ szál zellergyőkér
150 g zöldborsó (ez lehet konzerv borsó, vagy akár  fagyasztott).
2 db burgonya
2 db savanyú uborka
150~200g marhahús


Hozzávalók a majonézhez:
1 tojás sárgálya
1 evőkanál mustár
150~200 ml olaj
3~4 kanál yoghurt vagy tejföl
Só, bors és ecet az ízesítéshez (itt tetszés szerint).


Elkészítés:
A húsleves készítése utáni megmaradt zöldségeket (sérgarépa, petrezselyem, zeller) apró kockákra vágjuk. A burgonyát hélyában megfőzzük, miután kihült felkockázzuk ezt is meg természetesen az uborkát meg a húst is. A borsót is egy picikét megfőzzük majd mindent alapanyagot összekeverünk.


A majonéz elkészítése:
A tojássárgáját meg a mustárt mixerrel összekeverjük majd kis adagokban állandő keverés közben hozzáadagoljuk az olajat.  Miután elegendő majonézt készítettünk hozzáadjuk a joghurtot vagy a tejfölt (aki lightosabban szereti a majonézt az használja a joghurtot) majd sóval, borssal és egy kis ecettel ízesítjük. 




Végül az alapanyagokat összekeverjük a megpreparált majonézzel majd egy tálaló tálba tesszük  és ötletesen diszíthetjük a tetejét. Ha mindennel elkészültünk a  Franciasalátát jó hüttőbe tenni egy pár órára, hogy az ízek összeérjenek. 


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése