2011. szeptember 3., szombat

Szilvás gombóc


A szilvás gombóc egy olyan desszert ami nagyon finom de viszont aminek elkészitése nem  egy egyszerű feladat.


Hozzávalók:

kb. 20 - 25 darab szilva
½ kg burgonya
½ liszt
2 tojás
1 evőkanál zsír
1 csipetnyi só
150 gr cukor
1 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál olaj
200 gr zsemlemorzsa

Elkészítése:

A szilvákat jól megmossuk majd kimagozzuk. A héjában megfőtt és megpucolt burgonyát, burgonyatörőn áttörjük (ha nincs törő akkor reszelőn lereszeljük). Hozzáadjuk a lisztet, tojást, zsírt, sót majd ezeket az alapanyagokat  jól összegyúrjuk. Az összegyúrt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Az egyik negyedet a nyújtódeszkán kb 1 cm vastagra kinyújtjuk majd egyenlő kockákra vágjuk (4 - 5 kocka).



Mindegyik kockába teszünk egy egy szilvát és gombóccá formáljuk. Ugyanezt a műveletet megismételjűk a többi tésztával is. Az így elkészített gombócokat forró vízbe tesszük és kb. 20 percig főzzük. Amig ezek főnek egy evőkanál olajon barnára pirítjuk a zsemlemorzsát. A megfőtt gombocokat a megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tálaláskor bőségesen megszorjuk őket fahéjas cukorral.  Szilva helyett tölteléknek sárgabarackot is lehet használni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése