Zöld bab leves
A levesek az emberi szervezetnek igen fontos tápláléka. A babnak és természetesen a bablevesnek is vesetisztító hatása is van. Magass fehérje tartalma miatt főleg télen fontos a fogyasztása.
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
1 fej hagyma
2 kanál liszt
250 ml paradicsomlé
Só
Egy kis olaj a rántás készítéséhez
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát és a megmosott, darabokra tördelt paszulyt vízben megfőzzük, ízlés szerint sózzuk. Amikor majdnem teljesen megfőtt a paszuly, rántást készítünk. Az olajon egy nagyon kicsit megpiritjuk a lisztet, felöntjük a paradicsomlével. Kis adagokban kell a paradicsomlevet tölteni és állandóan kavargatni kell, mert megcsomósodhat a rántás.
Ha még mindig túl sűrű, felöntjük még egy kis vízzel majd a levesbe töltjük és meg egy pár percig főzzük. Hogy a leves íze még finomabb legyen, ízesithetjük még apróra vágott petrezselyem és zeller levéllel. Én főképp a lestyánnal ízesitettet kedvelem a legjobban.
Tálalásnál tejfölt is kínálhatunk mellé.
Jó étvagyat.
Töltött paprika húsgombóccal
Több könyvben is meg a netten is
láttam, hogy nagyon sok féle képpen lehet elkészíteni ezt az ízletes levest. Mi
is probáltuk, több féle képpen is csináltunk, de az évek során kialakult egy
egyedi recept amit a család minden tagja nagyon szeret. Ezért is négy személyre
való lesz a mai receptünk.
Hozzávalok:
500g darálthús
150g rizs
1 fej hagyma
1 tojás
3 db sárgarépa
8 db kisebb paprika
3 kanál súritet paradicsompüré
1 evőkanál liszt
2~3 evőkanál
Tetszés szerit só, bosó,
piros fűszerpaprika
Petrezselyem és zeller
levél
Elkészítés.
A sárgarépát megpucoljuk,
hosszába négybe vágjuk és körülbelül 2 liter enyhén sós vizbe odatesszük főni.
A paprikát jól megmossuk és kicsumázzuk. Majd egy mélyebb tálban jól
összedolgozzuk az alapanyagokat: a darálthúst, a rizset, tojást, sót, borsót
meg a pirospaprikát és természetesen az apróravágott hagymát. Fontos itt megemlíteni,
hogy a töltelékre rátöltünk 2~3 evőkanál vizet is és igy dolgozzuk össze, ettől
a töltelékek állaga puhább lesz.
A paprikát megtöltjük a töltelékkel majd főnni teszük ezt
is a sárgarépa mellé és mielött majdnem megfőtt elkészítjük a rántást. Ehhez szükséges
2~3 evőkanál olaj, liszt, víz és paradicsom püré. Az adótt mennyiségű olajon
megpiríuk a lisztet majd beletesszük a paradicsompürét (ha van házilag készített
paradicsompüré az annál jobb) és fokozatosan felengedjük hideg vizzel. Kell
vigyázni, hogy a liszt ne csomosodjon meg. Az elkészített rántást ráöntjük a
levesre és készre főzzük. Végül a pár száll petrezselyem meg a zeller leveleket
apróra vágjuk és rászorjuk a levesre.
Jó étvágyat!
Tyúkhúsleves
A világ legegyszerűbben elkészíthető levesei közé tartózik, mégis ízvilága sok
esetben külömböző lehet, merthogy készíthetjük tyúkból, velős csontból, pulykacombból
vagy bármilyen más marha vagy szárnyas leveshúsból. Ez esetben, mint ahogy már
a névben is benne van, tyúkhús kerül a levesünkbe.
Hozzávalók:
1 tyúk.
1 kg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller).
1 fej hagyma.
2 cikk fokhagyma
fűszerek (só, 4~5 szem bors, 8~10 szem köménymag, ¼ babérlevél).
Elkészítés:
Jó erőssen megmossuk és egyben megtisztítjuk
a tyúkot. Majd kb 3.5 liter vizbe odatesszük főni és félig megfőzzük. Amig a
tyúk fő, addig megpucoljuk a zöldségeket, csíkokra vágjuk majd ezeket is a
leveshez adjuk. A hagymát egészben hagyjuk és így tesszük a levesbe. Addig főzzük az egészet (lassú tűzön!) amig
puha nem lesz minden.
Miután elkészült, leszűrjük és tetszés
szerint apró vagy cérna laskát adagolunk a frissen elkészített leveshez.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése