Sütemények

Almás pite

Véleményem szerint kevés olyan ember van aki ezt a fajta süteményt ne kedvelné. Sok esetben megtörtént a családunkban, hogy az almás pite már régen elfogyott de maga az illat még ott volt a levegőben.



Hozzávalók:

A tésztához:

½ kg liszt
2 db tojás
200 g cukor
150 g zsír
2 evőkanál tejföl
1 sütőpor
Egy kis tej (annyi amennyit felvesz)
Egy csipetnyi só

A töltelékhez:

1 kg alma
150 g cukor
1 kiskanál fahéj
1 evőkanál gríz

Elkészítése:

A tészta alapanyagait jól összegyúrjuk, ha szükséges annyi tejet adagolunk hozzá amíg egy puha tésztát kapunk. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük majd kicsavarjuk a levét. A kicsavart almához hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és grízet majd alaposan összekeverjük. Az összegyúrt tésztát kettévágjuk. Mind a két fél tésztát kinyújtjuk majd az egyiket a kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük.



Egyenletesen rásimitjuk az almát és végül a tészta másik felével betakarjuk. Villával megszurkáljuk a tetejét majd 30~35 perc alatt 200°-on aranybarnára sütjük. Miután kihült, megszorjuk a tetejét porcukorral és felszeleteljük. 





Sokan zsír helyett margarint használnak (ahogyan én is régebb), de egy alkalommal rájöttem ha zsírt használok margarin helyett a tészta sokkal puhább és porhanyosabb lesz.  












Kókuszos golyó


Mivelhogy oldalunkon a sütemények kissé háttérbe lettek szorítva emiatt úgy gondoltuk  itt az ideje annak, hogy ezt bepotoljuk és egy igen finom édesség receptjét mutassunk be a lapunk látógatóinak, a kókuszos golyókat.




Hozzávalók:
½kg  ledarált háztartási keksz.
20dkg Rama margarin (lehet bármilyen margarin).
1 evőkanál (jó minőségű) kakaó.
150g cukor
1 evőkanál rumeszenc
Víz


Elkészítés:
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd az alapanyagokkal összedolgozzuk. A jól formálható masszából golyókat formázunk amelyeket kokuszreszelékbe fogatunk. A kokuszos golyókat végül pár órára a hüttőbe tesszük.



Jó étvágyat kivánunk!  
(… de kivánunk még bőséget, és tengerhosszú életet)!